HomeWonenHoe nuttig is afval scheiden?

Hoe nuttig is afval scheiden?

Iets wat veel mensen al vroeg meekrijgen, is dat het belangrijk is om afval te scheiden. Dit zou het milieu helpen en is dus iets wat de ‘normale’ mens kan doen om de wereld te redden. Maar aan het scheiden van afval zitten weer allerlei regels en niet alles kan in elke bak. Hoe nuttig is afval scheiden dan eigenlijk?

Waarom wordt afval gescheiden?

De reden dat afval gescheiden hoort te worden, is zodat het hergebruikt kan worden. Al hetzelfde soort afval wordt op één hoop gegooid en verbrandt, om er zo weer nieuwe producten van te kunnen maken. Het hergebruiken van oude, gebruikte producten is goedkoper en het bespaart meer energie dan wanneer er nieuwe grondstoffen worden gebruikt om de producten te maken. Daarbij komt ook nog dat de grondstoffen minder aangetast zullen worden, omdat er minder gebruikt worden. Dit is zo goed voor de aarde om twee redenen. Allereerst worden grondstoffen niet verspild, maar omgesmolten en gebruikt totdat het niet meer kan. Als tweede wordt er, zoals vernoemd, minder energie verbruikt, wat weer helpt om het broeikaseffect tegen te gaan. Afval scheiden helpt om het recyclen van de grondstoffen makkelijker te maken en is dus echt goed voor het milieu.

Soorten afval

Om te beginnen is er restafval. Dit is alles wat gewoon in de prullenbak gegooid kan worden, omdat het niet gescheiden kan worden. Dit zijn de producten die op een dagelijkse basis wel gebruikt worden. Het is soms een beetje onlogisch wat wel en niet als restafval beschouwd wordt. Chips zakken worden bijvoorbeeld soms geclassificeerd bij restafval en soms bij plastic afval. Wanneer iets niet duidelijk is, kan het het best opgezocht worden. Chips zakken mogen overigens gewoon bij restafval, omdat het niet goed gerecycled kan worden door het metaallaagje dat erop zit.

Plastic is een product wat erg vervuilend is voor het milieu. In een plastic verpakking mogen nog wel kleine etensresten zitten, al hoort het wel zo veel mogelijk leeg geschraapt te worden. Plastic wordt eerst gesorteerd en daarna omgesmolten. Een deel hiervan wordt hergebruikt in verpakkingen en dergelijke. Een ander deel wordt omgesmolten naar dingen zoals golfballen en buizen. Glas en papier werken vrijwel hetzelfde als plastic. Het enige voordeel aan glas is dat het eindeloos mee kan gaan. Het kan zo vaak omgesmolten worden, maar het zal nooit verdwijnen. Het is bij zowel glas als plastic erg belangrijk om het te recyclen. Plastic is erg slecht voor het milieu en glas kan lang meegaan. Ook bij glas maken een paar etensresten niet uit.

Bedrijven

Het kan nog wel eens moeilijk zijn bij grotere bedrijven om al het afval correct te scheiden. Hierbij komt ook nog dat een bedrijf zelf verantwoordelijk is voor het inzamelen en afvoeren van het geproduceerde afval. Alles wat valt onder restafval kan wel opgehaald worden door de gemeente. Om het allemaal iets makkelijker te maken, en om grotere bergen in één keer af te voeren, kan een bedrijf een container huren. Dit is iets wat makkelijk online gedaan kan worden! Er kan gekozen worden uit verschillende maten en kan verschillende soorten afval inzamelen, zodat elk bedrijf ook afval kan scheiden.

Must Read