HomeSimpele tipsEen latex matras?

Een latex matras?

Heb je laatst nog naar een nieuw matras gekeken? Dan is er een grote kans dat een latex matras langs is gekomen. Deze soorten matrassen worden steeds populairder en voor goede reden. Ben je dus op zoek naar een nieuw matras en weet je even nieuw waar je kan beginnen met zoeken? Dan is dit een goede plek om te beginnen!

Wat is een latex matras?

Een matras latex is gemaakt van latex, zoals misschien al gedacht was. Latex wordt ook wel rubber genoemd en het komt, voornamelijk, uit Zuid- Amerika en Azië. Hier staan tropische rubberboomsoorten nodig om het materiaal te produceren. Deze bomen hebben melksap, wat de basis is van latex. Nadat het getapt is, doorloopt het sap vele chemische processen, om zo rubber te maken. Dit rubber wordt gebruikt om het latex matras te creëren, waar lekker op geslapen kan worden!

Voor- en nadelen van een latex matras

Een groot voordeel van het hebben van een latex matras is dat het zich volledig vormt naar het lichaam. Dit komt omdat latex een elastisch materiaal is, wat makkelijk meebeweegt. Het latex zorgt er daarnaast voor dat het matras druk kan verlagen in het lichaam. Het matras geeft tegendruk bij een wat zwaardere belasting, wat veel steun biedt. Zo lig je altijd comfortabel.

Daarnaast heeft latex geen voedende werking voor schimmels, mijten en bacteriën. Deze beestjes zullen dus niet in het matras gaan zitten, iets wat wel kan gebeuren bij het hebben van een matras gemaakt van, bijvoorbeeld, synthetisch rubber. Dit is een groot pluspunt voor mensen met allergieën, zeker wanneer er wordt gekozen voor een matras met een groot gehalte natuurlijk latex.

Het is wel zo eerlijk om naast alle voordelen ook wat minpunten mee te geven. Dit is er gelukkig eigenlijk maar één! Een latex matras heeft een gesloten celstructuur. Dit wil zeggen dat de cellen van latex erg dicht bij elkaar liggen. Dat maakt het wat moeilijker om vocht af te voeren. Voor iedereen die ’s nachts wat kan zweten, is dit niet zo lekker. Het is mogelijk om een speciaal soort latex matras te kopen, namelijk Talalay latex. Dit is wat duurder, maar het heeft een open celstructuur en kan dus beter vocht vervoeren. Het kan wel helpen om de latex matras op een open lattenbodem te leggen. Hierdoor komt er nog wat ventilatie van onderen. Natuurlijk zal een goede tijk daarnaast ook een hele hoop helpen.

Bij het horen van de term ‘latex matras’ werd er misschien aan een paar gekke dingen gedacht, maar eigenlijk is het gewoon een normaal matras! De voordelen wegen voor de meeste mensen zeker op tegen de nadelen, dus waar wacht je nog op? Koop toch een matras latex!

Must Read