HomeWonenEen hypotheek: uitgelegd

Een hypotheek: uitgelegd

Vrijwel iedereen die een huis gaat kopen, kan dit niet alleen betalen. Dan gaan zij naar een bank toe, waar het gesprek al snel over hypotheken zal gaan. Om goed voorbereid te zijn om dit gesprek en alle opties die hier voorgelegd zullen worden, gaat deze blog volledig over de basisinformatie van hypotheken.

De hypotheek

Een hypotheek betekent eigenlijk een lening om een huis te kopen en is een afkorting van hypothecaire lening. Een hypotheek bestaat uit verschillende delen: de lening zelf, het aflossen ervan en eventuele verzekeringen die afgesloten zouden kunnen worden. Als onderpand van de hypotheek wordt vaak het huis zelf gebruikt. Dit betekent dat als het bedrag niet op tijd terug wordt betaald, de bank het gekochte huis als eigendom ziet.

Een lening is het bedrag dat nodig is om een huis te kopen. Dit bedrag wordt bij een bank geleend, zodat het huis gekocht kan worden. Over het geleende bedrag wordt rente gerekend, wat ook wel de hypotheekrente genoemd wordt. Met een hypotheekverstrekker wordt een vast rentetarief afgesloten. Kies je voor een hypotheekrente 20 jaar vast? Dan blijft het rentepercentage onveranderd voor 20 jaar. Er zijn ook andere periodes mogelijk, zoals vijf, tien of 30 jaar, waarbij 30 jaar het meest voorkomend is. Bij het bepalen van de looptijd is het belangrijk om te letten op hoe langer de looptijd, hoe hoger het rentetarief is. Om de beste hypotheek voor jouw situatie af te sluiten, kan er gekeken worden naar hypotheekrente.nl. Op deze website is duidelijk te zien wat iemand kan lenen en is er een actuele hypotheekrente overzicht te vinden.

Nadat het bedrag geleend is, wordt het tijd om de lening af te lossen en terug te betalen aan de bank. Er bestaan twee manieren om een hypotheek af te lossen. Allereerst is het mogelijk om elke maand een bedrag opzij te schuiven die de bank dan van de bankrekening afhaalt. Dit gebeurt zolang als de renteperiode strekt. Daarnaast is het ook mogelijk om het bedrag bij elkaar te sparen om de volledige lening in één keer af te lossen.

Een huis zonder hypotheek?

Het is mogelijk om een huis te kopen zonder behulp van hypotheek, bijvoorbeeld voor mensen die er lang voor hebben gespaard. Voordelen hiervan zijn natuurlijk dat er minder maandelijkse lasten zijn en dat het voordelig kan werken op gelduitgaves. Daarentegen staat wel dat er eigenlijk geen financiële buffer meer is. In ander woorden, het geld dat gebruikt is voor het huis zelf, kan niet nog eens uitgegeven worden. Het is dus eigenlijk weg. Kortom, het is mogelijk om een huis te kopen zonder een hypothecaire lening, maar het is niet altijd even verstandig.

Hopelijk kan deze blog helpen met het verduidelijken van zaken rondom een hypotheek en kan het een zetje geven in de richting van het maken van de beste beslissingen voor jouw financiële situatie.

Must Read