HomeBlogVeiligheid in huis

Veiligheid in huis

Jouw woning, de plek waar jij je uit alle hectiek terugtrekt en je veilig voelt. Maar ben je ook veilig?  De inbraakcijfers waren de laatste jaren niet echt bemoedigend. Het aantal mensen wat zich niet veilig voelt in zijn eigen huis neemt fors toe. Dit jaar is het aantal woninginbraken tot nu toe flink afgenomen. De Coronacrisis heeft er voor gezorgd dat het inbrekersgilde minder actief is geweest. De daling is een optelsom van factoren. Mensen werken door het coronavirus meer thuis en gaan minder vaak 's avonds weg. Het is dan een logische ontwikkeling dat de inbraakcijfers dalen en de inbrekers minder mogelijkheden zien. Normaal gesproken zijn duurdere woningen en buurten naar verhouding vaak doelwit van inbrekers. Daarnaast blijkt dat ze ook vaker toeslaan in verstedelijkte gebieden. In buurten, waar inwoners in sociaal opzicht veel onderlinge banden hebben, zijn inbrekers minder vaak actief.  De pakkans is daar het grootst en dus kiezen ze voor een aantrekkelijker gebied.

Wat kan je zelf doen

Om je huis zo veilig mogelijk te maken zijn er meerdere opties om de veiligheid in en om je woning te vergroten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het beheer van je sleutels, inbraak werende ramen en deuren, verlichting of een alarmsysteem. Ook een belangrijke preventie factor is het aanbrengen van goed hang en sluitwerk op je ramen en deuren. Door een goede beveiliging zal je je automatisch ook een stuk veiliger voelen in je huis. Camera’s in en rond om je huis ophangen is ook een optie. Door middel van camera beveiliging zal je je thuis veiliger voelen en stel er gebeurt toch iets dan heb jij het op camera beeld staan!

Veiligheid buitenshuis

Als je dan van je huis een vesting gemaakt hebt en je binnen veilig voelt wil dat niet zeggen dat je buitenshuis ook veilig bent. Doorgaans is een veilig gevoel één van de hoogste prioriteiten van de meeste mensen. De overheid zet dan ook alles in het werk om een veilige maatschappij te garanderen. Aangezien dat niet altijd lukt is het ook op straat van belang dat je zelf scherp blijft. Ook buitenshuis kan je zelf een aantal dingen doen om je veiligheid te verhogen. Als iemand je thuis afzet laat dan diegene wachten tot je binnen bent. Vermijd delen in een stad die als gevaarlijk beschouwd worden. Ga daar zeker niet alleen naartoe. Draag een handtas altijd aan de kant van gebouwen, zodat de handtas niet kan worden weggerukt vanuit een auto of scooter. En het belangrijkste van alles zorg dat je met een zekere uitstraling over straat loopt dat schrikt eventuele overvallers ook al af.

Must Read