De natuur terug in je tuin
Veel Nederlandse tuinen kenmerken zich door de hoge mate van verstening. Dit is misschien makkelijk te onderhouden, maar een ramp voor de natuur. Natuur zorgt immers voor verkoeling. De hoge mate van bebouwing in combinatie met al deze versteende tuinen zorgt voor het zogenaamde ‘urban heat island effect’. Warmte satellieten meten dat de temperatuur in steden veel hoger is dan in natuurlijke gebieden. De oorzaak is de hoge mate van verstening, waardoor warmte blijft hangen in plaats van wordt geabsorbeerd door de natuur. En met een steeds warmer wordende aarde, worden zo met name onze steden almaar warmer.
Dus weg met die stenen en kies voor een natuurlijke tuin! In deze blog 5 tips voor een natuurlijke tuin. Een tuin vol leven is toch ook veel prettiger om naar te kijken dan een verzameling aan stenen?
1. Een goede basis
De bodem van je tuin is meer dan alleen maar aarde. In een gezonde ondergrond krioelt het van de micro-organisme, meer dan duizend miljoen per theelepeltje. En natuurlijk zitten er ook grotere beestjes, zoals wormen, torren en pissebedden. Deze beestjes houden je tuin gezond, dus houd ook hen gezond! Deze beestjes houden van organisch afval uit je tuin en houtsnippers.
2. Geurend groen
Kies voor groen met een geurtje, bomen en struiken inbegrepen. Dit zal niet alleen veel insecten aantrekken die essentieel zijn voor de bestuiving van je bloemen en planten, maar zal ook voor mensen een meer sensuele ervaring geven in de tuin. Misschien zelfs meer dan we direct ervaren. Zo heeft de geur van een pepermunt plant een positieve stimulans op hersenactiviteiten en helpt ons focussen.
3. De schuur
Heb je een stenen berging of garage voor onder meer je fietsen en gereedschap in je tuin? Ook deze kan je voorzien van een facelift. Weg met die harde stenen, bekleed je schuur bijvoorbeeld met houten rabatdelen . Ook kan je een rooster plaatsen tegen de schuur en deze laten begroeien met een klimplant, zoals een gouden regen of hedera. Niet alleen een veel natuurlijk aangezicht, maar ook een genot voor allerlei vogels die dolgraag hier in nestelen.
4. Diversiteit en openheid
Zorg voor een wilde mix van planten en struiken, gevuld met bloemen en fruit, om dieren te voorzien van voedsel en een nestelplekje. Maar bouw je tuin niet vol met alleen maar planten. Vogels hebben ook open plaatsen nodig waar ze kunnen landen, net als de landingsbaan van een vliegtuig. Ook vleermuizen zullen een open ruimte in je tuin waarderen.
5. Water
Water is een feest voor je tuin. Geen ruimte voor een vol uitgedoste vijver? Zorg dan voor een simpel vogebadje. Het beste is natuurlijk bewegend water. Het geluid van stromend water is een magneet voor dieren. En tevens voor het menselijk oor een magisch geluid. Water heeft tevens een verkoelende werking.
Het is een relatief eenvoudige ingreep om je steentje bij te dragen aan klimaatverandering. Als iedere Nederlander zijn tuin zou vergroenen, is het effect gigantisch!