HomeDigitaalHoe veilig ben je online?

Hoe veilig ben je online?

Ons dagelijks leven speelt zich steeds vaker op internet af, maar van alle kanten wordt dit aangevallen. Hackers verzinnen nieuwe manieren om ons in de gaten te houden en onze informatie te stelen. Hoe voorkomen we dit? Er zijn weinig huishoudens die in deze tijd niet meer beschikken over een computer. Steeds meer zaken worden online geregeld en een computer is daarbij onmisbaar. De tijd dat je zonder je computer je werk moesten doen lijkt ook al heel ver weg. Sinds 1996 toen het internet in Nederland beschikbaar werd heeft de computer een steeds verdere opmars gemaakt. Niet alleen bedrijven maar ook bij particulieren is de computer sinds de komst van het internet niet meer weg te denken.  Doordat zowel bedrijven als ook particulieren steeds meer online zijn nemen de risico’s ook toe. We versturen steeds meer informatie online. Onze bankzaken, communicatie met de overheid, winkelmomenten en gesprekken. We doen het allemaal op websites, erop hopend dat niemand meekijkt.

Veiligheid voor ondernemers

Ook ondernemers hebben te maken met hackers en moeten alles in het werk stellen om hun online omgeving te beschermen. Daarnaast hebben veel bedrijven te maken met andere vormen van criminaliteit. Winkelovervallen op klaarlichte dag maar ook inbraken in de nachtelijke uren zijn voor veel ondernemers een nachtmerrie. Je kent het beeld wel in de winkelstraten in de nachtelijke uren, een lange rij van ijzeren rolluiken ter bescherming tegen inbrekers. Naast de rolluiken hebben de meeste ondernemers ook een alarmsysteem. Maar ook dat is niet altijd voldoende gebleken.

Inbraakpreventie

Er zijn verschillende manieren waarop jezelf vooraf kunt inspelen om de veiligheid van je bedrijf te garanderen. Bedrijventerreinen worden vrijwel altijd bewaakt door beveiligingsbedrijven. Verder hebben vrijwel alle bedrijven de beschikking over een alarmsysteem. Een groeiend aantal bedrijven maakt inmiddels ook gebruik van mistgeneratoren. Mistgeneratoren kunnen bij ramkraken, inbraken en overvallen een reddend effect hebben. Als het alarmsysteem afgaat wordt de mistgenerator ingeschakeld en zal de ruimte waar het voorval plaatsvindt onmiddellijk met mist gevuld worden. De inbreker zal helemaal niets meer zien en dus ook niet meenemen waar hij voor kwam. De mist die zich in de ruimte verspreid is niet schadelijk voor de materialen/kostbaarheden die zich in de ruimte bevinden. Het enige wat er moet gebeuren is het ontluchten van de ruimte en alles is weer zoals voorheen. Deze vorm van mistbeveiliging zal de komende jaren naar verwachting steeds vaker gebruikt gaan worden. De ondernemers zullen alles blijven doen om hun kostbare bezit te beschermen.

Must Read