Slechter horen, het staat natuurlijk bekend als een typische ouderdomskwaal. Menig opa en oma zullen je vragen om wat harder te praten. Oudere mensen hebben natuurlijk ook vaker een gehoorapparaatje. Buiten de senioren zijn er natuurlijk ook mensen die doof zijn geboren. Die leren meestal al op jonge leeftijd gebarentaal. Maar tegenwoordig komt het helaas ook steeds vaker voor dat jongere mensen minder goed horen omdat ze gehoorschade hebben opgelopen. Deze jongeren zullen ook een gehoorapparaat nodig hebben. Maar hoe komt deze gehoorschade op jonge leeftijd precies? En wat is er tegen te doen? In dit artikel bespreken we gehoorschade en gehoorapparaten op jongere leeftijd.
De piep in de oren
Menig jong is er bekend mee, een irritante piep in de oren die na een paar uur weer verdwijnt. Ze voelen deze piep in de oren meestal nadat ze zijn uitgegaan naar een festival, feest of club waar logischerwijs de muziek ontzettend luid staat. Deze piep in de oren is meer dan een tijdelijke irritatie die weggaat. Het betekent dat er gehoorschade is opgetreden. Doordat de muziek in deze locaties zo luid staat, loop je na verloop van tijd gehoorschade op. De piep in de oren gaat misschien wel weg maar er is toch al gehoorschade opgelopen. Daarnaast, als je te vaak de piep in de oren krijgt kan deze ook permanent blijven. Hier is niets tegen te doen behalve ermee leren leven. Ook zul je uiteindelijk minder goed horen. Doordat de muziek in clubs zo luid staat en ook koptelefoons en oortjes boven het veilige geluidsniveau uitgaan, komt gehoorschade steeds vaker voor bij jongere mensen.
Wanneer je in de twintig of dertig bent en merkt dat je minder goed hoort dan kun je eerst een gehoortest doen. Als blijkt dat je significante gehoorschade hebt opgelopen kun je kiezen voor een gehoorapparaat in het oor. Veel jongeren zijn hier nerveus over aangezien ze dit lelijk vinden en niet vinden horen bij zichzelf als jong persoon. Maar het is natuurlijk nog veel erger om niet goed te kunnen horen. Er zijn tegenwoordig ook kleinere gehoorapparaten die niet opvallen.
Gehoorschade voorkomen
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Zeker aangezien gehoorschade in principe niet te genezen is. Je kunt gehoorschade voorkomen door ten eerste het muziekvolume wanneer je op je Ipod of Telefoon naar muziek luistert, nooit te hoog te zetten. Denk er ook aan om oordopjes in te doen wanneer je naar een feest gaat.